Proiecte
STOP HATE-SPEECH!
Proiect Stop hate-speech! ID 580
STOP HATE-SPEECH!
proiect derulat de Asociația Juriștilor Romi RomaJust, realizat cu suportul financiar al Agenției Naționale pentru Romi – Guvernul Romaniei, prin programul "Romi pentru România".
Scop proiect
încurajarea respectului și promovarea diversității culturale prin activități și inițiative destinate valorificării patrimoniului cultural al comunităților rome promovării dialogului intercultural și luptei împotriva stereotipurilor și discriminării în scopul consolidării coeziunii sociale și a înțelegerii reciproce între diferitele grupuri etnice din România.
Obiective proiect
Obiectiv 1. Cresterea interesului a 200 de elevi cu varsta peste 14 ani pentru lupta impotriva stereotipurilor si a discriminarii.
Obiectiv 2. Promovarea educatiei interculturale in randul a 200 de elevi si 60 de cadre didactice din sistemul public de invatamant din judetul Ialomita, Galati, Constanta si Vrancea.
Obiectiv 3. Cresterea constientizarii populatiei cu privire la contributia culturii rome in societatea romaneasca prin organizarea Campaniei promovare cultura roma la nivel regional
Activități proiect
Organizarea a 3 seminarii combatere prejudecăți și discriminare
Organizarea seminariilor au rolul conștientizare și de sensibilizare pentru polițiști, jurnaliști, profesori și alte categorii de profesioniști care ar putea avea un impact în lupta împotriva urii rasiale și a discriminării. Se vor disemina recunoașterea și gestionarea prejudecăților personale, tehnicile de comunicare interculturală și modalitățile de intervenție în situații de discriminare și violență
Organizarea unei tabere multiculturale pentru elevi si instructori de educatie
Vor beneficia de tabara 40 de elevi si 10 instructori de educatie
Tabăra este un pachet integrat de activități: ateliere de călătorie culturală, ateliere de istorie de tradiții - unde îi vor introduce pe participanți în istoria și tradițiile romilor din România. Vor fi prezentate momente cheie din istoria romilor și contribuțiile lor la societatea românească de-a lungul timpului. Totodata elevii si instructorii in educatie vor beneficia de informatii cu privire la legislația în vigoare anti discriminare, anti discursului instigator la ură rasială.
Organizarea Campaniei de promovare cultura roma – 3 evenimente
Printre teme abordate vor fi:
Crearea de spații și oportunități pentru dialog și schimbul de idei între diferite grupuri culturale și generale, pentru a promova înțelegerea reciprocă și cooperarea între comunități.
Istoria și cultura romilor: Explorarea și promovarea istoriei și culturii bogate a poporului rom, evidențiind contribuțiile lor la patrimoniul cultural al României și la diversitatea sa culturală.
Educația și accesul la oportunități: Sensibilizarea cu privire la dificultățile și provocările cu care se confruntă comunitatea romă în ceea ce privește accesul la educație de calitate și la oportunități egale de angajare și dezvoltare personală.
Promovarea antreprenoriatului și a inițiativelor economice: Încurajarea și sprijinirea antreprenoriatului și a inițiativelor economice în rândul comunității rome, pentru a promova independența economică și dezvoltarea durabilă.
Combaterea stereotipurilor și discriminării: Conștientizarea și combaterea stereotipurilor și a discriminării față de romi, evidențiind impactul negativ al acestora și promovând înțelegerea, respectul și acceptarea diversității culturale și etnice.
Rezultate proiect
200 de tineri cu varsta de peste 14 ani selectati si implicati in activitatilor proiectului
50 de participanti la tabara (40 de elevi si 10 instructori de educatie)
1 Campanie Stop Hate-Speech! cu 3 evenimente si 150 de participanti
3 seminarii organizate cu actori relevanti in lupta combaterii fenomenului de discriminare, hate-speech, hate-crime
1 studiu cercetare contributia culturii rome in societatea romaneasca
1 spot audio realizat si difuzat la nivel judetean/national
60 de instructori de educatie implicati in activitatile proiectului
Proiect derulat de:
Proiect confinanțat de
Agentia Națională pentru Romi de la bugetul de stat prin programul" Romi pentru
România"