Lansare proiect Rețeaua de combatere a discriminării pentru grupuri vulnerabile
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.
Comunicat de presă
Lansare Proiect "Rețeaua de combatere a discriminării pentru grupuri vulnerabile"
Asociația Juriștilor Romi ROMAJUST anunță lansarea Proiectului "Rețeaua de combatere a discriminării pentru grupuri vulnerabile" implementat de Asociația Juriștilor Romi ROMAJUST și finanțat prin Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Lansarea proiectului va avea loc pe 16 februarie 2023, ora 11.00, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanța, Facultatea de Drept și Științe Administrative, la Universitatea Ovidius, Sala Senatului, Campus Corp A, Etaj 1, Aleea Universității nr. 1, Constanța. La conferința de lansare vor participa reprezentanți ai autorităților publice (Primărie, Prefectură, Consiliul Județean), reprezentanți ai ONG-urilor locale, lideri din comunitățile de romi din regiunea Constanța, beneficiari din cadrul proiectului și stakeholderi.
Scopul proiectului este de a veni în sprijinul apărării drepturilor omului pentru minoritatea romă și de a dezvolta un instrument comunitar de prevenire și combatere a tuturor formelor de discriminare, prin dezvoltarea unei rețele de 30 de observatori locali de drepturile omului. Rețeaua observatorilor care se va implica la nivel local în vederea identificării și soluționării tuturor cazurilor de discriminare pe criteriu etnic in ceea ce privește educația, accesul la locuire, integrarea pe piața muncii, accesul la serviciile medicale și a altor forme de discriminare care vizează populația de etnie romă. Observatorii vor fi formați în vederea întăririi capacității comunităților de romi de a se apăra.
Un alt obiectiv este de a combate și preveni discriminarea în domeniul educației, integrării pe piața muncii, accesul la serviciile de sănătate, locuirii și atingerii demnității umane, a abuzului oficialilor responsabili cu aplicarea legii, și a discursului discriminatoriu, rasist sau instigator la ură, prin acțiuni de advocacy și litigare.
Proiectul va avea ca rezultat creșterea accesul la justiție al membrilor comunității rome, prin facilitarea asistenței legale și reprezentării pentru victime ale discriminării pe criteriu etnic, abuz sau încălcare a drepturilor (minim 15 cazuri).
În cadrul proiectului se va efectua un studiu în care se va face analiza discriminării romilor, a eficienței cadrului antidiscriminare și a accesului la justiție a romilor.
Proiectul va urmări creșterea capacității și incluziunii romilor prin asistență și servicii juridice privind drepturile omului si tratament egal pentru toate formele de discriminare indiferent de domeniul de intervenție, egalitate de gen și violența de gen prin informări cu privire la importanta conștientizării dreptului omului și egalității de gen în rândul populației de etnie romă și prin acordarea de servicii juridice pentru femeile care sunt victime ale cazurilor de violență domestică, trafic de persoane și exploatare sexuală.
Proiectul se va derula la nivel național, perioada de implementare a acestuia fiind decembrie 2022 – decembrie 2023 și beneficiază de o finanțare de 55.006 euro, dintre care 49.318,00 euro finanțare nerambursabilă.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Pentru detalii, vă rugăm să ne contactați la email: office.romajust@gmail.com, tel. 0751622112
Cu stimă,
Președinte ROMAJUST
Eugen GHIȚĂ