Discriminarea nu rămâne nepedepsită
Pe 1 iulie 2022, unui grup de copii beneficiari ai Asociației Speranță și Zâmbet din Cisnădie i s-a refuzat accesul la singurul ștrand din Sibiu din cauză că erau de etnie romă. Șase luni mai târziu, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a sancționat societatea comercială din Sibiu, care a interzis copiilor de etnie romă accesul la ștrand.
Incidentul de discriminare etnică din Sibiu a avut loc la 1 iulie 2022. Un grup de copii romi mergeau la piscină în acea zi, în cadrul unui program de vacanță de vară organizat de Asociația Speranță și Zâmbet. Organizația oferă servicii sociale copiilor romi și români defavorizați și familiilor lor din Șura Mare și Cisnădie, iar ca parte a activităților lor, de obicei, îi duce pe copii la piscina din Sibiu sau Cisnădie în timpul verii. Deși grupul era format din 30 de copii și 15 adulți, organizatorii nu au considerat necesar să sune în prealabil la piscină, deoarece în anii anteriori nu au avut probleme cu intrarea acolo ca grup.
Când au ajuns la intrare, personalul le-a spus că piscina era rezervată, astfel că nu i-au putut lăsa să intre. După ce altor persoane li s-a permis să intre nestingherite, organizatorii din cadrul asociației au întrebat din nou personalul de ce nu pot intra. Personalul de la piscină a spus că acționează la indicațiile conducerii societății.
Agenții de securitate au răspuns în schimb cu declarații rasiste. Aceștia au spus că "piscina este rezervată oamenilor" atunci când președintele organizației, dna Jenny Rasche, a pus la îndoială măsurile discriminatorii de la fața locului. Doamna Rasche a vorbit, de asemenea, cu patronul, care a explicat că motivul pentru care nu i-a lăsat să intre a fost că el credea că grupul lăsase mizerie cu o zi înainte la piscină. Doamna Rasche și părinții copiilor i-au explicat patronului că era pentru prima dată în acest an când copiii lor vizitau piscina, însă acesta a refuzat să le permită intrarea. Ulterior, acesta a declarat, într-un interviu acordat presei locale, că nu îi mai primește pe romi la piscina sa. Doamna Rasche a înregistrat două clipuri video scurte cu modul în care au fost tratați la ștrandul Aqua Fun Sibiu.
ROMAJUST, cu sprijinul European Roma Rights Center, a preluat cazul și a obținut de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării verdictul de discriminare în ședința din data de 16 noiembrie 2022 a Colegiului Director. Acest sprijin a venit în cadrul unui proiect mai amplu care vizează combaterea discriminării atât online, cât și offline . Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a considerat această interdicție ca fiind un act de discriminare și în conformitate cu art. 2 alin. (1) și art. 10 lit. f, respectiv art. 15 din O.G. 137/2000, a emis o hotărâre prin care a sancționat societatea comercială cu o amendă contravențională în valoare de 10.000 de lei.
După decizia de discriminare dată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în noiembrie, președintele ROMAJUST, Eugen Ghiță, și-a exprimat optimismul că decizia va fi o contribuție pozitivă la promovarea drepturilor romilor din România, dar a dat și un avertisment pentru cei care ar putea încerca să discrimineze romii: "Sperăm că această decizie a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării va servi ca un avertisment în viitor pentru toți cei care cred că discriminarea rămâne nepedepsită".
Asociația Juriștilor Romi RomaJust a anunțat că va sprijini în continuare juridic persoanele de etnie romă afectate și va monitoriza cazul, oferindu-le consiliere juridică pentru a obține daune morale în instanță.
ROMAJUST sprijină atât persoane, cât și comunități și organizații să lupte împotriva discriminării. În acest caz, sprijinul a fost oferit în cadrul Proiectului Challenging online and offline Roma Discrimination in Europe COORDE (Combaterea discriminării online și offline a romilor în Europa) EC 2022 / 1.04.2022-31.03.2024, finanțat de Comisia Europeană prin Programul "Cetățeni, egalitate, drepturi și valori" (CERV-2021-EQUAL) care se adresează fenomenului de discriminare și a discursului instigator la ură împotriva romilor în mediul online derulat de Asociația Juriștilor Romi în parteneriat cu European Roma Rights Centre, Forum for Human Rights (Slovacia) și Equal Opportunities Initiative Association (Bulgaria).
Este important să se sancționeze astfel de incidente de discriminare conform legii, astfel încât toți cetățenii, indiferent de etnie sau alte caracteristici, să aibă acces egal la servicii și facilități publice.
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă în mod necesar cele ale Uniunii Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.