Comunicat de presă: ROMAJUST derulează campania “Nu ești singur împotriva discriminării!”

01/06/2022

Comunicat de presă

ROMAJUST spune NU

Asociația Juriștilor Romi ROMAJUST derulează campania "Nu ești singur împotriva discriminării!"

Poate că ai crezut că nu ți se va face niciodată dreptate, că vei fi veșnic discriminat și marginalizat și toți își vor permite să te facă oricum vor doar pentru că ești de etnie romă și drepturile tale sunt doar pe hârtie.

Dar Asociația Juriștilor Romi ROMAJUST spune NU! Nu ești singur împotriva discriminării! Nu ești singur împotriva abuzului sau infracțiunilor motivate de ură! Și o dovedește cu trei cazuri care ți s-ar putea întâmpla și ție oricând.

1. Copiii din Cisnădie și Asociației Speranță și Zâmbet au descoperit cu bucurie că discriminarea nu rămâne nepedepsită după ce, pe 1 iulie 2022, unui grup de copii beneficiari ai asociației i s-a refuzat accesul la singurul ștrand din Sibiu din cauză că erau de etnie romă. Șase luni mai târziu, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a sancționat societatea comercială din Sibiu, care a interzis copiilor de etnie romă accesul la ștrand, cu 10.000 lei!

2. Pentru că infracțiunile motivate de ură nu sunt joacă de copii, ROMAJUST cere să se facă dreptate pentru o mamă și cei doi copii ai săi de etnie romă care au fost agresați la un loc de joacă pe 18 septembrie 2022. Cei doi copii de 5 și 8 ani se jucau alături de ceilalți copii, când unul dintre ceilalți copii i-a spus mamei sale că l-a bătut unul dintre romi. Părinții acelui copil au intrat la locul de joacă, iar mama i-a tras o palmă fratelui mai mare, zicându-i "Țigan împuțit! Cioară! De ce nu stai cuminte?"

Când mama care a revenit la copiii a întrebat care este problema, cei doi părinți au răspuns cu un limbaj violent, iar tatăl i-a pus mâna în gât și a împins-o, adăugând: "Țiganco, lasă-ne în pace că nu ai ce să ne faci nouă!".

Femeia a depus plângere la poliție și a trimis și filmările la o televiziune națională. Inspectoratul Județean de Poliție s-a autosesizat când cazul a ajuns în presă și a început ancheta cu audieri făcute angajaților locului de joacă.

Asociația Juriștilor Romi ROMAJUST a luat la cunoștință de acest caz și s-a implicat pentru a ajuta familia și a-i asista pe cei implicați în procesul legal.

3. ROMAJUST consideră că CNCD nu are întotdeauna dreptate și a depus o plângere împotriva Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Un tânăr de etnie romă din Bistrița a dat în judecată o firmă din București după ce s-a simțit discriminat de angajații unui magazin de parfumuri din Iulius Mall din Cluj-Napoca. După ce s-au uitat la o gamă de produse de marcă împreună cu fratele său și un alt prieten, angajații firmei de pază le-au cerut să își golească buzunarele la ieșirea din magazin, de teamă să nu fi furat ceva. Și asta doar pentru că au pielea "închisă la culoare".

Acesta a depus plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pe motiv că au fost discriminați, dar fără niciun rezultat, astfel că și Consiliul este acționat în instanță de ROMAJUST. Doi membri ai Comitetului Director al CNCD, care a audiat cazul, au emis o opinie separată, spunând că este vorba de discriminare etnică. ROMAJUST, în numele tânărului din Bistrița, cere judecătorilor să anuleze decizia CNCD.

ROMAJUST sprijină atât persoane, cât și comunități și organizații să lupte împotriva discriminării. În aceste trei cazuri, sprijinul a fost oferit în cadrul Proiectului Challenging online and offline Roma Discrimination in Europe COORDE (Combaterea discriminării online și offline a romilor în Europa) EC 2022 / 1.04.2022-31.03.2024, finanțat de Comisia Europeană prin Programul "Cetățeni, egalitate, drepturi și valori" (CERV-2021-EQUAL) care se adresează fenomenului de discriminare și a discursului instigator la ură împotriva romilor în mediul online și offline derulat de Asociația Juriștilor Romi în parteneriat cu European Roma Rights Centre, Forum for Human Rights (Slovacia) și Equal Opportunities Initiative Association (Bulgaria).

Este important să se sancționeze astfel de incidente de discriminare conform legii, astfel încât toți cetățenii, indiferent de etnie sau alte caracteristici, să aibă acces egal la servicii și facilități publice.

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă în mod necesar cele ale Uniunii Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.