AM LUAT MĂSURI LEGALE DUPĂ CE O FEMEIE DE ETNIE ROMĂ A NĂSCUT PE TROTUARUL DIN FAȚA UNUI SPITAL DIN ROMÂNIA

24/08/2023

București, Bruxelles 24 august 2023: European Roma Rights Centre (ERRC) și Asociația Juriștilor Romi ROMAJUST au intentat o acțiune în instanță împotriva unui spital din România în numele unei femei rome de 24 de ani care a născut în fața spitalului, pe trotuar, după ce i s-au refuzat îngrijirile medicale. Organizațiile au depus o plângere penală împotriva managerului spitalului din Urziceni, precum și a personalului unității de primiri urgențe. În plus, o petiție pentru discriminare multiplă a fost depusă și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Femeia, care este surdo-mută și face parte dintr-o comunitate romă, a fost refuzată din cauza faptului că spitalul nu are gardă la ginecologie. Plângerea penală a fost depusă pe 8 august 2023, iar petiția către CNCD pe 10 august 2023.

"Discriminare, neglijență, tratamente abuzive și inumane. Avem toleranță zero față de astfel de comportamente, de aceea luăm toate măsurile legale pentru ca cei vinovați să plătească pentru faptele lor", a declarat Eugen Ghiță, președintele ROMAJUST.

"Încrederea și siguranța sunt ceva la care în mod normal te aștepți într-un cadru spitalicesc. Dar, din păcate, abuzurile la care sunt supuse femeile rome din partea personalului medical nu sunt ceva neobișnuit în România sau în alte părți ale Europei", a declarat președintele ERRC, Đorđe Jovanović. "Din fericire, această femeie nu a suferit nicio complicație ca urmare a neglijenței și a formei multiple de discriminare cu care s-a confruntat. Alții nu au fost la fel de norocoși și chiar au murit în timp ce așteptau un tratament medical urgent. Acest proces trebuie să fie intentat, nu numai pentru această femeie, ci și în interesul siguranței publice, pentru a ne asigura că romii nu sunt tratați ca cetățeni de mâna a doua atunci când vine vorba de sănătate."

Femeia de etnie romă este din Bărbulești, o comunitate în care, potrivit ultimului recensământ, aproape 80% din populație este de etnie romă. Potrivit declarațiilor personalului spitalului, când femeia romă a ajuns la spital, managerul a chemat o ambulanță care să o ducă la 60 de kilometri distanță, la Slobozia. Motivația pe care managerul a dat-o ziarelor locale a fost următoarea: "nu avem gardă la ginecologie". Dând vina pe lipsa medicilor specializați, au fost contactate serviciile de urgență pentru a trimite o ambulanță. Cu toate acestea, pacienta nu a fost consultată, nu a fost supravegheată și nu a fost însoțită până la ambulanță. În schimb, i s-a spus să aștepte ambulanța în afara spitalului. Femeia nu a fost suficient de bine îngrijită de personalul medical și a fost lăsată să aștepte în fața spitalului, unde, în cele din urmă, a născut pe trotuar, ceea ce a stârnit indignarea comunității locale și îndemnuri la acțiune.

Acest incident a fost considerat ca fiind "inacceptabil" de către Ministerul Sănătății din România, care a cerut demiterea sau demisia managerului spitalului. O anchetă a fost demarată pentru a sancționa posibilele incidente de discriminare în conformitate cu legea, astfel încât toți cetățenii, indiferent de etnie, să aibă acces egal la serviciile și facilitățile publice. Incidentul a generat apeluri pentru un acces mai bun la servicii de asistență medicală, personal specializat și unități medicale pentru comunitățile marginalizate din România.

Acest comunicat este disponibil în limba engleză aici

Pentru mai multe informații sau pentru a stabili un interviu, vă rugăm să contactați următoarele persoane:

Jonathan Lee (pentru engleză)

Advocacy & Communications Director

European Roma Rights Centre

jonathan.lee@errc.org

+32 49 288 7679

Eugen Ghita (pentru română)

Monitorul Drepturilor Omului pentru România

European Roma Rights Centre

eugen.ghita@errc.org
+40 751 622 112


Acest articol a fost finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

Sprijinul va fi oferit în cadrul Proiectului Challenging online and offline Roma Discrimination in Europe COORDE (Combaterea discriminării online și offline a romilor în Europa) EC 2022 / 1.04.2022-31.03.2024, finanțat de Comisia Europeană prin Programul "Cetățeni, egalitate, drepturi și valori" (CERV-2021-EQUAL) care se adresează fenomenului de discriminare și a discursului instigator la ură împotriva romilor în mediul online și offline derulat de Asociația Juriștilor Romi în parteneriat cu European Roma Rights Centre, Forum for Human Rights (Slovacia) și Equal Opportunities Initiative Association (Bulgaria).